نوار آبیاری
نوار آبیاری ؛ همان نوار تیپ است که جهت آبیاری قطره ای کشت های ردیفی و فصلی استفاده می شود ، این نوار آبیاری قطره ای در واقع یک لوله پلیمری یکسره می باشد که در فاصله های مشخص دارای سوراخ هایی برای خروج قطره ای آب می باشد . جنس این نوار از پلی اتیلن بوده و در طولهای مختلف به صورت خوابیده و حلقه شده به فروش می رسند . نوارهای ضخیمتر معمولاً برای آبیاری قطرهای در زیر سطح خاک استفاده شده و جنبه دائمی تری دارند.
نوار آبیاری به اندازه کافی نزدیک گیاه نصب میشود تا آب از طریق نفوذ عمقی در خاک به محدوده ریشه گیاه برسد و آب در نزدیکی منطقه توسعه ریشه گیاه به زمین داده میشود تا مساحت و عمق کوچکی از سطح خاک خیس شود. با استفاده از روش آبیاری قطرهای سیستمی کم فشار برای انتقال آب است و می توان تلفات آب را به مقدار قابل ملاحظهای کاهش داد.
نوار آبیاری از نظر جنس دارای انواع یک، دو و سه ساله هستند و با توجه به شرایط آب منطقه میتوان در مزارع مختلف کاربرد داشته باشند. برای مثال نوع یکساله آنها برای مزارعی که آب مناسبی ندارد، مورد استفاده قرار گیرد.
کاربردهای نوار آبیاری
امروزه روش های نوین آبیاری به دلیل کاهش بارندگی ها و کمبود منابع آبی ، خشکسالی ها و افزایش رشد جمعیت و نیاز به گسترش بخش کشاورزی از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد و آبیاری قطره ای یکی از موفق ترین روش های نوین آبیاری می باشد .
در روش نوار آبیاری ، آب مستقیم به پای ریشه ریخته می شود و از تبخیر آب جلوگیری می شود . این روش دارای انواع مختلفی می باشد که باید با بررسی و مطالعه در خصوص نوع خاک ، آب و کشت بهترین نوع آن انتخاب گردد. نوار آبیاری مناسب آبیاری قطره ای روی سطحی و زیرسطحی کم عمق می باشد ، برای آبیاری زیر سطحی عمیق ، استفاده از لوله های قطره چکان دار توصیه می شود .
از نوار آبیاری برای کشت گیاهان ردیفی همانند سبزیجات و صیفی جات ، غلات ، گیاهان صنعتی (نیشکر ، پنبه و…) حبوبات و گلخانه ها استفاده می شود .
مزایای نوار آبیاری
– به فشار آب زیادی احتیاج ندارد و در مزارع با پستی و بلندی محدود بدون نیاز به مسطح کردن زمین قابل استفاده می باشد .
– قابل نصب به صورت مکانیزه در هنگام کشت با استفاده از تراکتور
– نصب نوار آبیاری به راحتی و سریع انجام می پذیرد .
– نوار آبیاری سبک بوده و به راحتی قابل حمل می باشد .
– جنس پلیمری مخصوص نوار آبیاری از چسبیدن جلبک و رسوبات معدنی به آن جلوگیری میکند .
– صرفه جویی در مصرف آب و افزایش سطح زیر کشت
– مقاومت نوار آبیاری در مقابل اشعه ماورا ء بنفش خورشید ، کودهای شیمیایی ، سموم ، دفع آفات و اسپری های کشاورزی
– افزایش بازدهی محصول از دیگر مزایای استفاده از این روش می باشد .
– کاهش فرسایش خاک
– از توسعه و رشد علفهای هرز در سطح زمین کشاورزی جلوگیری می شود.
– انجام آبیاری یک نواخت و رشد گیاهان به طور یک نواخت
– توانایی انجام آبیاری در هر شرایط جوی
– از خیس شدن شاخ و برگ درختان جلوگیری می کند و مانع از بیماری های قارچی در آن ها می شود .
– قابل بازیافت می باشد و منطبق بر استانداردهای زیست محیطی است .
معایب نوار آبیاری
از معایب سیستم آبیاری قطره ای میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
– هزینه اولیه استفاده از این سیستم زیاد می باشد . این هزینه در بلند مدت از طریق کاهش هزینه های آبیاری و افزایش تولید محصولات با کیفیت جبران خواهد شد .
– نور خورشید میتواند روی نوارها اثر مخرب داشته و عمر آنها را کاهش دهد.
– امکان آسیب رسیدن به نوارها از طریق جوندگان نیز وجود دارد .
– گر آب به درستی فیلتر و صاف نشود و دارای ذرات معلق باشد ممکن است مسیر گرفته شده و تجهیزات درست کار نکنند . این مشکل با استفاده تاز فیلتراسیون قابل حل می باشد .
– در سیستمهای نوار آبیاری قطره ای زیرسطحی، شخص آبیاری کننده نمیتواند از صحت آبیاری مطلع شود.
تجهیزات سیستم نوار آبیاری
تجیزات نوار آبیاری قطره ای معمولا شامل موارد زیر می باشد :
– منبع آب
– ایستگاه کنترل مرکزی (شامل ایستگاه پمپاژ و ایستگاه فیلتراسیون)
– ایستگاه فیلتراسیون
– تانک کود
– لوله اصلی
– لوله آبرسانی
– لوله های جانبی یا لوله های فرعی
– قطره چکان و اتصالات لازم
توصیه های مهم در استفاده از نوار آبیاری
– از جابه جا کردن و کشیدن نوارهای آبیاری هنگامی که آب در لوله در جریان است امتناع نمایید. این عمل پارگی و آسیب به نوار را به شدت افزایش میدهد .
– با توجه به ضخامت بسیار کم این نوارها، از کشیده شدن آنها در زمین خودداری کنید تا نوار سوراخ نشود .
– قبل از اینکه نوار های آبیاری به لوله وصل شوند باید لوله های اصلی حتما شستشو شوند تا مواد خارجی لوله خارج گردد.
– همواره فشار پشت قطرهچکانها را اندازهگیری کنید. نوراهای تیپ به دلیل دیواره نازک، نمیتوانند فشاری بیش از حد عملیاتی خود تحمل کنند .
– هرگز نوار آبیاری را بر روی شیب بالاتر از 2 درصد نصب نکنید . این عمل موجب عدم یکنواختی توزیع آب در طول نوار می شود .
– جهت نصب و اجرای سیستم نوار آبیاری باید با افراد متخصص مشورت نمایید ، زیرا اجرای نوارها در طول های کوتاه موجب افزایش اتصالات ، افزایش متراژ لوله ها و در نتیجه افزایش هزینه می شود .
– نیاز آبی گیاه را به اندازه در نظر بگیرید در صورتی که نیاز آبی گیاه برطرف نشود ریشه گیاه برای رسیدن به آب به مجرای خروجی نوار نفوذ کرده و موجب انسداد آن خواهد شد .
– فشار کاری ایده آل برای بهره برداری از نوار آبیاری 6/0 اتمسفر می باشد .
– این سیستم برای مزارعی که دارای آب سخت و شور می باشد مناسب نیست مگر اینکه از فیلتراسیون استفاده شود.
– حین مونتاژ انتهای مسیر را حتما بسته نگاه دارید.
– پس از مونتاژ انتهای مسیر را مجددا باز کرده و جریان را وصل کنید تا مسیر پاک شود.
– پس از پایان عملیات کود دهی و سموم در شبکه آبیاری، سیستم حدود 30 دقیقه کار کند تا باقی مانده سموم و کود به وسیله آب کاملا خارج شود که موجب گفتگی نوارها نشود .
– بعد از اتمام آبیاری ، نوارها از روی زمین جمع آوری شوند تا برای کشت در فصول بعد آماده باشد .
– برای افزایش طول عمر نوارها ، آنها را با مقداری خاک پوشش می دهیم تا از تابش نور مستقیم به آن جلوگیری گردد .
– در مناطقی که باد زیاد می وزد نوارها را با میخ پلاستیکی ثابت نمایید .
نوار آبیاری چیست ؟
نوار آبیاری یا تیپ آبیاری از تجهیزات مورد نیاز در سیستم آبیاری قطره ای می باشد . این نوار ها از جنس پلی اتیلن می باشد که جنس نرمی دارد و کاملا انعطاف پذی می باشند . طول کلاف نوار آبیاری بین 1000 تا 5000 متر و ضخامت آن بین 175 تا 250 میکرون می باشد همچنین فاصله روزنه ها حداقل 10 سانتی متر و حداکثر 30 سانتی متر است و رنگ نوار مشکی است . از این نوار آبیاری برای آبیاری کشت های زیرپلاستیک یا روی خاک در زمینهای کشاورزی یا فضای گلخانه ای استفاده می گردد .
قطره های آب از طریق روزنه های کنار نوار خارج شده و زمانی که آب از داخل نوار تیپ خارج می شود به صورت صاف و مسطح در می آید . معمولا در کشاورزی برای آبیاری گیاهانی مانند گل کلم ، فلفل ، گوجه وخیار ، پنبه وکاهو و برای گیاهان زراعی مانند گندم ، ذرت وحبوبات استفاده می گردد .
این نوار در نزدیکی گیاه برای پخش آب به مقدار کافی نصب می شود به دلیل اینکه آب در نزدیکی محدوده ریشه گیاه در خاک نفوذ کند . به روش آبیاری قطره ای یا همان نوار تیپ می توان در مصرف آب صرفه جویی کرد و تلفات آب را به حداقل رساند و محصولات گیاهان را به حداکثر رساند .نوار آبیاری دراای انواع مختلفی می باشد و قیمت آنها متناسب با مشخصات فنی آن از قبیل ضخامت ، اندازه وهمچنین کیفیت تولید مشخص می گردد . امروزه از این تکنولوژی برای محصولاتی که زیر نایلون کشت می شوند استفاده می شود به این صورت که در کنار هر ردیف در زیر نایلون یک ردیف نوار پهن می کنند .
نوار آبیاری قطره ای
یکی از تجهیزات آبیاری قطره ای می باشد که بیشتر در کشت های ردیفی مورد استفاده قرار میگیرد . در کشاورزی هم برای آبیاری گیاهان ردیفی مانند گل کلم ، کاهو ، فلفل ، پنبه و گیاهان زراعی مانند حبوبات ، ذرت و گندم این نوار ها در نزدیکی گیاه نصب شده تا نفوذ آب به خاک در محدوده ریشه گیاه انجام شود .
مزایای نوار آبیاری قطره ای
- در مصرف آب صرفه جویی می شود و سطح زیر کشت افزایش می یابد .
- نصب این نوار ها کار دشواری نیست و با سرعت انجام می شود و همچنین وزن سبکی دارد .
- این نوارها را می توان زیر خاک ، روی خاک و یا حتی به صورت معلق نصب نمود .
- نوار آبیاری قطره ای به دلیل جنس آن ، مانع از چسبیدن جلبک ها و رسوبات معدنی به آن ها می شود.
- این نوارها به راحتی قابل استفاده برای زمین های نامتقارن و نامنظم می باشند .
- استفاده از این روش باعث کاهش فرسایش خاک و رشد علف های هرز می گردد .
- توزیع آب به صورت یکنواخت با استفاده از این نوارها انجام می شود .
- استفاده از این روش در مقایسه با سایر روش ها به فشار کمتری نیاز دارد .
نوار آبیاری دارای دو نوع درزدار و پلاک دار می باشد . نوار های تیپ پلاک دار دارای قطره چکان هستند که در فاصله های منظم 10 ، 20 و 30 سانتی متر دارای قطه چکان می باشد ضخامت این نوارها از 150 تا 200 میکرون می باشد و فشار کارکرد آن ها 8/0 تا 1 بار می باشد .
نوارهای درزدار قطره چکان ندارند و دارای مسیری زیگزاگی مانند در کنار خود می باشند و باعث شکسته شدن فشار آب می گردد . در نهایت قطرات آب خارج شده و به گیاهان می رسند .به این نوارها اصطلاحا درزبغل گفته می شود .
خرید نوار آبیاری
قبل از خرید نوار آبیاری ضروری است که با انواع نوارهای آبیاری و ویژگی ها و کاربردهای آن به طور کامل آشنا باشید . نوارهای آبیاری از جنس های مختلفی می باشند ولی متریال اصلی استفاده شده در آن پلی اتیلن می باشد . نوار های پلی اتیلنی دارای دو نوع نازک و ضخیم می باشند . نوارهای ضخیم برای تعبیه در زیر زمین های کشاورزی تولیده شده زیرا دارای مقاومت و استحکام بالاتری می باشد . نوارهای نازک دارای مقاومت پایین تری هستند به همین دلیل در سطح زمین ها قابل استفاده می باشند . لازم به توضیح است که ضخامت کم به معنی عدم کارکرد صحیح نوار ها نیست . در این سیستم آبیاری فشار آب در مقایسه با روش های دیگر بسیار پایین تر می باشد ولی در مقابل مزایای آن نیز بیشتر می باشد که می تواند آب را با سرعت بسیار زیادی انتقال دهد . نوارهای قطره ای دارای ابعاد مختلفی هستند و معمولا سایز آن ها بین 15 تا 30 می باشد . نمونه های طویل آن بیشتر در زمین های زراعی بزرگ قابل استفاده می باشد . این سیستم آبیاری در مصرف آب تا حد قابل چشم گیری صرفه جویی می کند و باعث کاهش هدر رفتن بیش از حد آب می شود . با استفاده از این روش می توان میوه ای گلخانه ای را آبیاری نمود و سرعت و کیفیت رشد آن ها را افزایش داد .نوار آبیاری درزدار دارای روزنه هایی برای انتقال آب می باشد که در بین خاک جایگذاری می شود .
نوار آبیاری پلاک دار دارای قطره چکان است و نوار درزدار دارای زیگزاگ . در ضخامت آن ها ؛ قطر و فاصله قطره چکان ها در نوارها تنوع زیادی وجود دارد که با بررسی و ارزیابی زمین کشاورزی خود می توانید انتخاب صحیح و هوشمندانه ای داشته باشید . خرید نوار آبیاری با ضخامت های 175 و 200 میکرون و فاصله قطره چکان 20 سانتی متر بسیار مناسب می باشد و از کاربردی ترین انواع نوار آبیاری محسوب می شود .
فروش نوار آبیاری
در هنگام خرید نوار تیپ آبیاری باید به نکات و مشخصات فنی آن توجه داشته باشید و قبل از سفارش می توانید از کارشناسان ما در طارم پلاست مشاوره دریافت نمایید تا بتوانید بهترین انتخاب را در ثبت سفارش خود داشته باشید . مجموعه ما قبل از بسته بندی آزمون های بسیاری را مانند آزمون ترکیدگی روی آن ها انجام می دهد . مواردی که قبل از بسته بندی باید رعایت کرد عبارتند از :
- آزمون تست ترکیدگی
- ضمانت نامه
- حمل و نقل
- سفارشی
- نوع بسته بندی
تست ترکیدگی نوار تیپ به صورت کلاف به کلاف برای تثبیت کیفیت و رضایت مشتریان قبل از بسته بندی انجام می شود . لطفا شرایطی که ضمانت کالا به آن ها تعلق می گیرد را ملاحظه نمایید . برای جلوگیری از مشکلاتی مانند له شدن و … در زمان حمل و نقل ، بارگیری باید به بهترین شکل ممکن انجام پذیرد .
یکی از دغدغه هایی که کشاورزان با آن مواجه هستند این است که هنگام باز کردن کلاف در زمین از هم نپاشند بنابراین باید دارای بسته بندی محکم و استاندارد باشند طارم پلاست این دغدغه و مشکل کشاورزان عزیز را برطرف نموده است .
قیمت نوار آبیاری قطره ای بر اساس مواردی از قبیل : قیمت مواد اولیه ، متریال مصرفی در کاخانه ، میزان ضایعات ، کیفیت دستگاه خط تولید تعیین می شود . البته در کنار این هزینه ها هزینه های مازاد دیگری مانند نکهداری و بسته بندی و … که با رشد نرخ مواد اولیه پلی اتیلن که موجب عدم ثبات قیمتی گردیده به آن اضافه می گردد . و همه انواع نوار آبیاری از همین قانون پیروی می کنند .
در آخر اینکه استفاده از نوار آبیاری به عنوان یکی از اجزا مهم سیستم آبیاری قطره ای نقش مهمی در صرفه جویی از منابع آبی و افزایش عملکرد محصولات کشاورزی و در نتیجه سودآوری کشاورزان و باغداران ایفا می کند . در صورتی که میخواهید آبیاری قطرهای را تنها برای یک سال تجربه کنید و یا زمین شما استیجاری است، نوار تیپ آبیاری قطرهای توصیه میشود، اما اگر قصد نصب سیستمی دائمی دارید که نیاز آبیاری شما را برای چندین سال تامین کند، لولههای قطرهچکاندار گزینه بهتری خواهند بود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.